Kurczak po chińsku to bardzo aromatyczna i sycąca potrawa. Danie jest szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Z tego powodu mogą je także zrobić osoby, które nie mają dużych umiejętności kulinarnych. Przepisy można dowolnie modyfikować, jednak w poniższym wpisie przedstawiamy najlepszy przepis na kurczaka po chińsku. Gwarantujemy, że potrawa przypadnie do gustu nawet wybrednym smakoszom. Zapraszamy!
Jakie składniki do kurczaka po chińsku?
Kurczak po chińsku to proste w przygotowaniu danie. Wyróżnia się bardzo intensywnym i przyjemnym aromatem, który nadają mu wykorzystane przyprawy. To właśnie one są głównie odpowiedzialne za finalny smak potrawy. Przed rozpoczęciem gotowania tej potrawy, warto wybrać się na zakupy i kupić wszystkie niezbędne przyprawy. Pominięcie którejś z nich może sprawić, że danie będzie odbiegało smakiem od tego, które serwowane jest w najlepszych chińskich restauracjach. A jakie przyprawy są polecane do kurczaka po chińsku? Przede wszystkim słodka i ostra papryka w proszku, suszona lub świeża kolendra, sól oraz przyprawa pięć smaków, którą bez problemu można nabyć w większych marketach.
Równie ważny jest sos, który bazuje na sosie sojowym. Ten jest słony, więc nie ma konieczności dodatkowo solić sosu, który nada smaku kurczakowi i warzywom. Oprócz sosu sojowego potrzebny jest sok z cytryny, woda, słodki sos chili i cukier trzcinowy. Niesamowitego aromatu nadaje potrawie świeży imbir, czosnek oraz świeża papryczka chili.
Nie ma doskonałego kurczaka po chińsku bez odpowiednich warzyw. Można wykorzystać gotową mieszankę chińską, jednak lepszym wyborem jest użycie świeżej kompozycji warzyw. Do przepisu poleca się czerwona papryka, cebula czerwona, grzyby mun i ewentualnie brokuł. Grzyby przed przygotowaniem potrawy należy wymoczyć w wodzie, w której zmiękną.
Kolejnym składnikiem, którego nie warto pomijać w przepisie, jest olej sezamowy, który nadaje niepowtarzalnego smaku. Oprócz tego warto użyć nasion sezamu, najlepiej prażonego, którym posypujemy całą potrawę. Do posypania i dekoracji może przydać się także świeży szczypiorek.
Jaki wybrać ryż do kurczaka po chińsku?
Tradycyjna potrawa kurczak po chińsku zawsze podawana jest z ryżem. Można spotkać modyfikacje przepisów i kurczaka serwowanego z makaronem, jednak ryż znacznie lepiej się sprawdzi. Wybór ryżu nie jest jednak obojętny. Najlepiej sprawdzi się odmiana ryżu, która podczas gotowania się nie skleja. Najlepszą odmianą będzie więc ryż basmati lub ryż jaśminowy, który ma znacznie delikatniejszy smak. Ryż powinien być gotowany w lekko osolonej wodzie. Nie należy przesadzać z ilością użytej soli, gdyż wykorzystywany sos jest bardzo słony. Ryż należy gotować według instrukcji na opakowaniu. Można wykorzystać ryż w torebkach, jednak bardziej ekologicznym wyborem jest ryż sypki.
Przygotowanie składników do kurczaka po chińsku
Zanim zaczniemy robić kurczaka po chińsku, warto przygotować wszystkie potrzebne składniki. Wszystkie warzywa, które będą wykorzystywane, należy dokładnie umyć i pokroić. Paprykę w słupki, cebulę w piórka a brokuł podzielić na mniejsze różyczki. W tym momencie możemy także zrobić aromatyczny sos. Wystarczy połączyć ze sobą sos sojowy, wodę, sos chili, cukier oraz sok z cytryny.
Ważne jest także odpowiednie przygotowanie kurczaka, gdyż to on jest najważniejszym składnikiem całej potrawy. Użyć powinno się mięsa z piersi kurczaka, jednak nada się także oczyszczone dokładnie mięso z uda kurczaka. Oczyszczone i pokrojone w cienkie paski kurczaka należy wcześniej zamarynować, co sprawi, że przejdzie smakami przypraw i będzie znacznie smaczniejszy. W tym celu można użyć oleju sezamowego, soli, kolendry oraz mieszanki pięciu smaków.
Jeżeli używamy nieprażonych ziaren sezamu, należy je uprażyć na suchej patelni. Nie można jednak dopuścić do spalenia ziaren, bo staną się gorzkie i popsują cały smak potrawy. Świeży szczypiorek należy drobno pokroić.
Przepis na kurczaka po chińsku
Gdy mamy już przygotowane wszystkie niezbędne składniki, czas przejść do najlepszego przepisu na kurczaka po chińsku! Jego wykonanie zajmuje nie więcej niż godzinę, więc stanowi świetny pomysł na aromatyczny obiad lub kolację. Najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu.
- Ryż należy ugotować według instrukcji producenta. Zazwyczaj po 15 minutach ryż jest gotowy.
- Małe różyczki brokułu należy podgotować w osolonej wodzie al dente. Nie można dopuścić do ich przegotowania. Wystarczą dosłownie 3 minuty we wrzącej wodzie.
- Pokrojoną w piórka cebulę, paprykę w słupkach, starty na tarce imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek należy wrzucić na mocno rozgrzany olej roślinny. Doskonale sprawdzi się wok.
- Po dwóch minutach smażenia warzyw można do nich dodać posiekaną drobno paprykę chili. Konieczne jest jednak wcześniejsze usunięcie z niej pestek.
- Następnie na patelnię dodajemy zamarynowanego i pokrojonego wcześniej kurczaka. Obsmażamy na średnim ogniu przez około 8 minut.
- Po tym czasie na patelnię wlewamy sos na bazie sosu sojowego. Mieszamy całość i dodatkowo doprawiamy mieloną kolendrą, papryką słodką w proszku i ewentualnie odrobiną curry.
- Na koniec dodać podgotowane brokuły i całość gotować około 3 minut.
-
Kurczaka po chińsku serwować na ugotowanym ryżu a całość posypać sezamem oraz szczypiorkiem.