Wiadomości

Przekąski na sylwestra w domu – tych dań warto spróbować!

Choć tegoroczna noc sylwestrowa będzie inna niż wszystkie, zadbajmy o to, by przywitać Nowy Rok wyjątkowo smacznie. Co powiecie na frytki z awokado zapiekane w boczku? Brzmi dobrze, a jeszcze lepiej smakuje. Jeśli szukacie pomysłów na szybkie i pyszne przekąski, podajemy kilka przepisów na dania, które nie tylko rozpływają się w ustach, ale równie wspaniale się prezentują.

Niezależnie czy w tym roku planujecie spędzić sylwestra przed telewizorem, czy w kameralnym gronie z rodziną lub przyjaciółmi, pozwólcie sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa i zabawę… ze smakiem. Poniżej serwujemy przepisy na proste, ale jakże smakowite dania! Koniecznie spróbujcie.

1. Frytki z awokado zapiekane w boczku

Składniki:

‒  boczek z beczki (np. od JBB)

‒ 1 sztuka awokado

‒ ser camembert

Sposób przygotowania:

Awokado obierz i pokrój na grubsze paski. Boczek z beczki pokrój na cieniutkie plasterki. Ser camembert pokrój na małe kawałki. Na paski awokado połóż camembert i owiń całość boczkiem. Piecz około 20 minut w temperaturze 180°C.

2. Babeczki z tortilli z kiełbaskami

Składniki:

‒ 6 tortilli pszennych

‒ 400 g kiełbasek bekonowo-serowych (np. od JBB)

‒ 1 cebula

‒ 2 ząbki czosnku

‒ puszka czerwonej fasoli

‒ puszka kukurydzy

‒ 3 łyżki koncentratu pomidorowego

‒ 50 g żółtego sera

‒ 2 papryczki jalapeno

‒ tłuszcz do smarowania blaszki

‒ szczypta chilli

Sposób przygotowania:

Podsmaż na patelni pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone wcześniej kiełbaski. Dodaj pozostałe składniki (oprócz sera i papryczek jalapeno). Z tortilli wytnij kółka o średnicy ok. 12 cm i umieść w formie na muffiny wysmarowanej tłuszczem. Napełnij tortille farszem, posyp startym żółtym serem, a na wierzch połóż plasterki papryczek jalapeno. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.

3. Śliwka w boczku w glazurze z miodu

Składniki:

‒ boczek (np. z wędzarni od JBB)

‒ suszone śliwki

‒ orzechy włoskie

‒ miód

Sposób przygotowania:

Boczek kroimy w cienkie plasterki. Następnie nadziewamy śliwki małymi kawałkami orzecha włoskiego. Śliwki zawijamy w boczek i przebijamy wykałaczką. Całość smarujemy płynnym miodem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C na papierze do pieczenia, aż do zarumienienia boczku (około 15 minut).

4. Tortilla ze szpinakiem i serem ricotta

Składniki:

‒ schab w przyprawach (np. Schabówka w przyprawach od JBB)

‒ 2 gotowe tortille (pełnoziarniste lub pszenne)

‒ 250 g szpinaku

‒ 100 g ricotty

‒ 2-3 ząbki czosnku

‒ masło klarowane

‒ sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Szpinak podsmaż na maśle wraz z posiekanym czosnkiem. Dopraw go do smaku solą i pieprzem. Następnie przestudzony farsz wymieszaj z ricottą, wyłóż na tortillę. Na całość nałóż plastry wędliny i zawiń w rulon. Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 15 minut. Podawaj pokrojone w kawałki.

5. Przekąska z ciasta francuskiego z plastrami kiełbasy

Składniki:

  • kiełbasa Godspodarska (np. od JBB)
  • ciasto francuskie
  • pesto z suszonych pomidorów
  • ser cheddar

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie smarujemy pesto z suszonych pomidorów i kroimy na kwadraty wielkości około 5 cm. Następnie układamy na nie kolejno ser oraz talarki z kiełbasy. Pieczemy na blasze z papierem do pieczenia około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Related posts
Wiadomości

Marka Dove rozpoczyna projekt #PieknoBezFiltra

Najnowsze badanie przeprowadzone przez Dove przynosi bardzo niepokojące dane dotyczące samooceny i…
Read more
Wiadomości

Co drugi mieszkaniec Warszawy kupuje artykuły spożywcze online

Zakupy spożywcze online stają się nową normą. Polacy przyzwyczaili się do kupowania przez…
Read more
Wiadomości

Wiosną wspólnoty potrzebują ogrodników

Wspólnoty mieszkaniowe od firm świadczących usługi w zakresie zarządzania nieruchomościami…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.

Dodaj komentarz