Choć tegoroczna noc sylwestrowa będzie inna niż wszystkie, zadbajmy o to, by przywitać Nowy Rok wyjątkowo smacznie. Co powiecie na frytki z awokado zapiekane w boczku? Brzmi dobrze, a jeszcze lepiej smakuje. Jeśli szukacie pomysłów na szybkie i pyszne przekąski, podajemy kilka przepisów na dania, które nie tylko rozpływają się w ustach, ale równie wspaniale się prezentują.
Niezależnie czy w tym roku planujecie spędzić sylwestra przed telewizorem, czy w kameralnym gronie z rodziną lub przyjaciółmi, pozwólcie sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa i zabawę… ze smakiem. Poniżej serwujemy przepisy na proste, ale jakże smakowite dania! Koniecznie spróbujcie.
1. Frytki z awokado zapiekane w boczku
Składniki:
‒ boczek z beczki (np. od JBB)
‒ 1 sztuka awokado
‒ ser camembert
Sposób przygotowania:
Awokado obierz i pokrój na grubsze paski. Boczek z beczki pokrój na cieniutkie plasterki. Ser camembert pokrój na małe kawałki. Na paski awokado połóż camembert i owiń całość boczkiem. Piecz około 20 minut w temperaturze 180°C.
2. Babeczki z tortilli z kiełbaskami
Składniki:
‒ 6 tortilli pszennych
‒ 400 g kiełbasek bekonowo-serowych (np. od JBB)
‒ 1 cebula
‒ 2 ząbki czosnku
‒ puszka czerwonej fasoli
‒ puszka kukurydzy
‒ 3 łyżki koncentratu pomidorowego
‒ 50 g żółtego sera
‒ 2 papryczki jalapeno
‒ tłuszcz do smarowania blaszki
‒ szczypta chilli
Sposób przygotowania:
Podsmaż na patelni pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone wcześniej kiełbaski. Dodaj pozostałe składniki (oprócz sera i papryczek jalapeno). Z tortilli wytnij kółka o średnicy ok. 12 cm i umieść w formie na muffiny wysmarowanej tłuszczem. Napełnij tortille farszem, posyp startym żółtym serem, a na wierzch połóż plasterki papryczek jalapeno. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.
3. Śliwka w boczku w glazurze z miodu
Składniki:
‒ boczek (np. z wędzarni od JBB)
‒ suszone śliwki
‒ orzechy włoskie
‒ miód
Sposób przygotowania:
Boczek kroimy w cienkie plasterki. Następnie nadziewamy śliwki małymi kawałkami orzecha włoskiego. Śliwki zawijamy w boczek i przebijamy wykałaczką. Całość smarujemy płynnym miodem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C na papierze do pieczenia, aż do zarumienienia boczku (około 15 minut).
4. Tortilla ze szpinakiem i serem ricotta
Składniki:
‒ schab w przyprawach (np. Schabówka w przyprawach od JBB)
‒ 2 gotowe tortille (pełnoziarniste lub pszenne)
‒ 250 g szpinaku
‒ 100 g ricotty
‒ 2-3 ząbki czosnku
‒ masło klarowane
‒ sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Szpinak podsmaż na maśle wraz z posiekanym czosnkiem. Dopraw go do smaku solą i pieprzem. Następnie przestudzony farsz wymieszaj z ricottą, wyłóż na tortillę. Na całość nałóż plastry wędliny i zawiń w rulon. Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 15 minut. Podawaj pokrojone w kawałki.
5. Przekąska z ciasta francuskiego z plastrami kiełbasy
Składniki:
- kiełbasa Godspodarska (np. od JBB)
- ciasto francuskie
- pesto z suszonych pomidorów
- ser cheddar
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie smarujemy pesto z suszonych pomidorów i kroimy na kwadraty wielkości około 5 cm. Następnie układamy na nie kolejno ser oraz talarki z kiełbasy. Pieczemy na blasze z papierem do pieczenia około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.