Niewielkich rodzajów lodówki z biegiem czasu stają się coraz popularniejsze. Największymi zaletami takich kompaktowych urządzeń są przede wszystkim niewielkie gabaryty umożliwiające oszczędzenie dużej ilości miejsca, jak również znacznie niższy pobór prądu w zestawieniu z większymi wersjami. Nie można jednak zapominać, że wraz z mniejszym rozmiarem urządzenia staje się ono znacznie bardziej podatne na niewłaściwe jego użytkowanie, o jakich zasadach powinniśmy pamiętać, korzystając z lodówki?
Jak układać produkty?
Podczas prawidłowego korzystania z lodówki powinniśmy pamiętać o tym, że temperatura w jej wnętrzu nie jest jednolita. Ze względu na to, że zimniejsze powietrze jest cięższe od ciepłego, na dolnych półkach lodówki temperatura będzie niższa, niż na wyższych. Z tego powodu, powinniśmy układać produkty w taki sposób, by te wymagające najniższych temperatur znajdowały się na najniższych półkach i szufladach. Natomiast produkty, które mogą być przechowywane w temperaturach wyższych – na półkach górnych. Jednocześnie musimy pamiętać, że otwierając lodówkę, pozwalamy uciec zimnemu powietrzu, tym samym prowadząc do ogrzania produktów wewnątrz, najbardziej narażone na to będzie jedzenie przechowywane na drzwiczkach lodówki, dlatego nie powinniśmy układać tam produktów wrażliwych na zmiany temperatury takich jak mleko czy kefiry.
Nie wszystko powinno znaleźć się w lodówce.
Oszczędzając miejsce w lodówce, należy zastanowić się, czy na pewno wszystko, co w niej przechowujemy, powinno się tam znaleźć. Duża ilość produktów nie wymaga chłodzenia lub wymaga go dopiero po pewnym czasie. Wśród często przechowywanych w lodówce produktów, które można bez problemu trzymać poza nią, wymienić można np. jabłka, pomidory czy pieczywo. Po usunięciu ich z wnętrza możliwe będzie wygospodarowanie dodatkowej przestrzeni. Nie jest to jednak jedyny sposób na jej oszczędzenie. Wartym uwagi pomysłem jest w przypadku zakupu mleka wybieranie wersji pasteryzowanej. Ze względu na swoje właściwości, mleko takie przed otwarciem nie musi znajdować się w lodówce, tym samym pozwala to na oszczędności, szczególnie w przypadku kupowania mleka na zapas. Polecamy na portalu crh-klinkier.pl super wpis poradnikowy Przechowywanie żywności w małej lodówce. Należy również pamiętać, że w przypadku przechowywania większości gotowych posiłków nie wymagają one natychmiastowego schłodzenia. W przypadku większości potraw możliwe jest przechowywanie ich w temperaturze pokojowej kilka lub kilkanaście godzin bez ryzyka późniejszego zatrucia pokarmowego.
Nieprawidłowe korzystanie z lodówki
W przypadku korzystania z niewielkiej chłodziarki warto zwrócić dużą uwagę na dwa aspekty, które mogą w przyszłości doprowadzić do problemów z urządzeniem. Po pierwsze nie należy przeładowywać lodówki, małe urządzenia są szczególnie narażone na zapełnienie zbyt dużą ilością jedzenia. W przypadku przeładowania uniemożliwiona będzie właściwa cyrkulacja powietrza, co prowadzić będzie do oblodzenia i w dłuższej perspektywie może nawet wywołać awarię. Dodatkowo taka sytuacja będzie zmniejszała czas przydatności do spożycia produktów wewnątrz. Kolejnym często popełnianym problemem jest pozostawianie drzwiczek otwartych na zbyt długi czas. Niewielkie chłodziarki znacznie sprawniej „pozbywają” się w takiej sytuacji zimnego powietrza, tym samym doprowadzając do podwyższenia temperatury wewnątrz. Częste zwiększanie temperatury nie tylko negatywnie wpłynie na przechowywane produkty, ale również dodatkowo obciąży urządzenie, prowadząc do zwiększonego zużycia energii elektrycznej, oraz może prowadzić do awarii.
Jak widać, niewielkie chłodziarki wymagają więcej uwagi od strony użytkownika i nie wybaczają tak dużo błędów w użytkowaniu. Z drugiej strony są zdecydowanie bardziej ekonomiczne, ekologiczne i kompaktowe. Korzystanie z wyżej wspomnianych porad i zasad na pewno przyczyni się do wydłużenia żywotności chłodziarki, produktów w niej przechowywanych oraz sprawi, że miejsca wewnątrz zawsze będzie pod dostatkiem.